2015. április 4., szombat

Norway Part 2.


Alvás után pedig irány a tenger!! 


Irány a tenger, a szerintem világ 8. csodája, a norvég fjordok!! Irány halászni, kagylarászni, irány megetetni a tengeri sasokat!

Nyami nyami

Először egy Henningsvaer nevű kis halászfaluba mentünk. Elég lett volna csak térkép helyett az orrunk után menni, mert irdatlan halszag övezte a falvat. Egy hangulatos, hosszú híd vezetett be a faluba, ami tulajdonképpen sok kis sziget együttese volt.

Mielőtt rákanyarodtunk volna a hídra, elgondolkodtam, hogy egészen biztos, hogy mi itt felmehetünk? Tényleg lehetünk olyan kiváltságosak, hogy ezt átélhetjük? Nem lehet, hogy van egy másik út is, ahol nem kapok sokkot a gyönyörűségtől, mert hogy én ilyen szépet még életemben nem láttam....

A sokkot kellett választani, és vigyázni, hogy ne repedjen fel a vigyortól a szám sarka. Mindenesetre a halszag egy kicsit fejbe koppintott, jelezve, hogy ez mind valóság!


Lehidalásom okai







A színes házakat néhol hidak, néhol keskeny földes utak kötötték össze. Mindenhol sirályokkal, kagylókkal, és halakkal dekoráltak a norvégok. Igen, kiboncolt halakkal! Ez mindent megmagyarázott a bűzről.

A bejárattól jobbra fent halak száradnak

 A falu szélét még több szárított hallal díszítették:


Te halszagú úristen! :/


Mivel az idő kezdett beborulni, és a ruhánk is kezdte bevenni a halbűzt, jobbnak láttuk elhagyni a falut, s visszatérni Solvaerbe.
Itt már várt minket egy hajó, hogy kivigyen a fjordokhoz, a tengeri sasokhoz..... és az újabb halszárító bázisokhoz... a korábban megfigyelt csinos kis háromszög alakú kunyhókról kiderült, hogy azok is halszárításra szolgálnak.

A hajónk
Háromszöges kunyhók
Halszárító tömegek



Azt hiszem, ez én vagyok.

A hajókázás része volt, hogy fogunk néhány halat, és megetetjük a fogott halakkal az igen ritka és egzotikus sasmadarakat.



Sasmadárka
Sirálymadárka

Rövidesen ezután pedig jött egy hatalmas hajó, és átszállt jó pár turista a mi hajónkra. Esküszöm ettől most nem a telefonom, hanem én magam vágódtam hanyatt (vizes volt a cipőm talpa).


 
Nokia skandináv videó

Aztán a hajónkkal befjordultunk a fjordokhoz, és éreztem, hogy belegyalogolunk a földrajzkönyvekbe és azokba a lexikonokba, amiket néhány éve még úgy lapozgattam, hogy fogalmam sem volt róla, hogy valaha két szememmel mindezt látni fogom.




Mikor visszatért a hajónk Solvaerbe, azt akartam hinni, hogy csak kikötünk egy helyen...
ne, kérlek ne legyen vége...
majdnem sírtam, mikor kiderült, hogy ismét Solvaerben vagyunk. Sebaj, még láttunk pár szépséget:





 Kis séta-evés-alvás-szauna után indultunk haza.

Hékás! Ki dobta meg hógolyóval a kisasszony jobb lába szárát? :O

Norvégia! Isten Veled! Nagyon szép voltál!



MEGFIGYELÉSEIM:
-A Ho-ho horgász után igen üdítő gyermekkorunk rajzfilmjeinek zenéit hallgatni.
-Az Ice hole swimming is kötelező lett volna, de nem voltunk elég tökösek! (kiegyeztünk a szauna utáni hóhempergőzésben )
-A skandinávok csak szaunában és Ice hole swimmingen öltözködnek lengén.
-A finn turiban lealkudott téli overállom még áprilisban is aktuális divatkellék.
-A mobilom Nokia! Eredeti skandináv telcsi!- a hanyatt vágódása után sokkal szebb fotókat csinál.
-A bejegyzés Balázs, az ornitológus szakvéleménye nélkül készült.
-Oulu-t hazának hívom.

2 megjegyzés: