2015. április 1., szerda

Keresd a finnt!


Mivel már egy ideje itt vagyok, már sikerült egy hajszálnyit kiismernem a finneket, kisebb nagyobb szokásaikat és szaunáikat.
Most lássunk néhány csipetet a finnekből! :)

Ha finn baráti társaságot szeretnél magad köré, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Az eddigi próbálkozásainkat tekintve ez a leglehetetlenebb küldetés. Ha épp megismerkedsz egy finnel, csak a kérdéseidre válaszol. Ő nem fog feltenni neked egy kérdést sem. Ám ha Te kérdezel tőle, kinyílik, mint a leskenlehti (finn virág), és nem lehet leállítani. Majd pedig köpködni, raccsolni fog, és feltűnően gusztusosan elkezdi szívni az orrát.
S ezek után jön még csak a legrosszabb: másnap nem fog megismerni. :(

A finn emberek furák. Nem ismerik a hazugságot, a csalást, végtelenül megbíznak benned, és nem kérik el a sportkártyád, ha a drága sportóráikra mennél. Egyrészről barátságosak, mosolygósak, őszinték, de másrészről leírhatatlanul hidegek. Finnek.

Éppen annyira furák, mint a sportjaik!
A már ismert jéghoki,  korcsolya és sí mellett megjelenik az ice hole swimming, az ice hole fishing, a szánkózás, a jégen futás, a human curling, a hóúszás, a csizmahajítás, a sárfoci, a beer floating és a feleségcipelés.

Szánkózás

Human Curling
IceHolegászat nyáron (Igen, tudom, elég para!!...)
 Továbbá egy rakás dolgot csinálnak a rényszarvasokkal is. Look!



 
Nagyon fontos megemlíteni, hogy mindenből bajnokságot csinálnak! Hát nem aranyosak? A finnek őrültek! Eszméletlen őrültek!!
Íme néhány példa:

Snow+swimming= Snow swimming championship
Csizmahajító bajnokság
Sárfoci bajnokság
Sör+kismedence=Beer floating
Wife-carrying championship
Léggitár világbajnokság
A sportokon és bajnokságaikon kívül akad még pár fura sztori...
Például az, hogy a finn ajtókat csak belülről lehet kinyitni, a zárak fordítva zárnak, és a saját szobád kulcsa minden ajtót nyit.
A kulcsunkat a csalafinta ajtók miatt mindig magunkkal kell cipelnünk, ahogy azt az okos finnek már a gyerekeknek is reprezentálták a népszerű Moomin mesében.
Moomin mamánál mindig ott a táskája. Finn erasmusosként már nem nehéz kitalálni, mi van benne.:)

Key!
Ami számunkra a Moomin Mamán kívül még szokatlan lehet, hogy az egyetemen a félévek ketté vannak osztva, így egy tárgyat fele annyi ideig, de dupladózisban hallgathatnak a hallgatók. Legalább nincs idejük felejteni, és minden nap házit írnak. :) Arról nem is beszélve, hogy mindezt nem osztályzatokért teszik, hanem megfelelt/ nem felelt  meg kitüntetésekért.
A hallgatók amellett, hogy minttuu-val (finn tradicionális rövidital), long drinkekkel, és vodka punccsal buliznak, nagyon szorgosak, és rengeteget tanulnak. Ezért is van nyitva az egyetem még éjfél után is.

A tanulás után pedig veszed a sapkád, a kabátod, a laptoptáskád, amit szabadon otthagytál az egyik fogason, mert tudod, hogy senki nem viszi el.
A haza menet sima terepen fogsz tekerni a bringával, mert az autósok már messziről integetnek, hogy menj át bátran a zebrán. Aztán megint integetnek, hogy szívesen! Nagyon jó fejek!
És mikor hazaértél, előveszed a kulcsod. A kulcsod, ami nyitja a kolikaput, a blokkod ajtaját, a szobád ajtaját, a folyosó ajtód, a szaunát, a szomszéd épületet...
majd vacsira igazán vad erdeigyümölcsös lekvárt eszel az igazán tartalmas finn péksütivel.
Az elmosott tálkád pedig a mosogató feletti praktikus kis szekrénybe helyezed, ami egyben szárogató is az edényeknek. Milyen praktikus, nem?
Vacsi után pedig irány az ágyba!
Világosban!

MEGFIGYELÉSEIM:
-A boltokban nincs vatta, zsír, és 100-as zsepi.
-Viszont csokitojás még télen is van,a közepében hokijátékosok, Frozen vagy Star Wars karakterek.
-Az üzletekben vannak nyerőautomaták is (Lidl-ben is!), mindig foglaltak!!
-A finn ágyneműkön se cipzár, se gomb.
-Minden finn folyékonyan beszél angolul. Akcentusuk olykor pöszének, vagy túlságosan réparetekmogyorósnak tűnik.
-A finn srácok egy része addig szép és jó, amíg meg nem szólal. (köpköd, nem vesz levegőt, raccsol)
-A finn srácok másik része női táskával mászkál, és kis kontyban van az alul felnyírt haja.
-A finnek nagyon nagyon nagyon durván szívják az  orrukat. (A női nem is!)
-Nehéz dolga van a szingli erasmuszosoknak.
-Úgy szeretem a finneket, ahogy vannak!

F             I           G            Y             E               L              E                 M          !     !     !
N  Y  E R E  M É N Y J Á T É K ! ! !

Keresd a finnt!
A következő képeken finnek és magyarok arcát látod.
Feladat: Keresd a finnt!! Küldd el a bartakovicsbettina@gmail.com e-mail címre, hogy a bal vagy a jobb oldali arcot gondolod finn embernek. Várok tehát öt választ, a neved, és a pontos címed!
Nyeremények: A három leggyorsabb helyes beküldő finn képeslapot kap egyenesen a Mikulás műhelyéből!

1. kép
2. kép
3. kép
4. kép
5. kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése